S*SENGA'S  SAMMELSURIUM

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2015

Evert Taube - lite kuriosa....

Av Margita - 17 augusti 2015 16:28

Min mormor och morfar som gick bort redan under 1970-talet bodde och verkade hela sitt liv i Grebbestad, ett samhälle vid havet i norra Bohuslän.


Min morfar Vilhelm Karlsson föddes och växte upp på Röd på ön Otterön som ligger precis vid inloppet till Grebbestad. Även min mamma bodde här några år. Det var min morbror Björne som köpt gården och som behövde hjälp med arbetet därute under några år. Annars bodde min mamma och mormor och morfar inne i centrala Grebbestad.


För att komma till saken så förhöll det sig så att vår nationalskald Evert Taube hyrde "Tant Hedvigs"  sjöbod på Otterön några somrar eller om det kanske bara var en sommar. Den sjöboden låg granne med mormor och morfars gård och det var tydligen i denna sjöbod som "Så länge skutan kan gå" och "En solig morgon" kom till. 


I vilket fall handlar "En solig morgon" om vackra Bohuslän och speciellt faktiskt om Grebbestad. Både orten och telegrafstation nämns i texten. Den telegrafstationen kom jag ihåg. Ja, den finns kvar, själva byggnaden men idag är det ju inga telefoner kvar. Men det var en spännande byggnad att gå in i. När vi var hos mormor och morfar om somrarna och pappa jobbade kvar i Göteborg så gick vi hit för att ringa till honom. Då fick man beställa samtalet hos en telefonist. Kanske det var just Siv som Evert tyckte om. Sen fick man vänta en stund så att samtalet kunde kopplas och när det var klart fick man besked om vilket bås man skulle gå in i. Kommer fortfarande ihåg doften i det trånga båset. 


Läs mer här om hur Evert träffade Siv från Otterön och lite mer här


Min morfar Vilhelm var en periodare vad gäller alkohol och var en trogen gäst på Gästis där det dracks. Evert var väl också en fena på detta och en gång fick Evert följa med Vilhelm i sin båt in till just Gästis. Jag kan riktigt se framför mig hur Evert och Vilhelm suttit och pratat om allehanda saker. Min morfar Vilhelm var en pratglad, allmänbildad person men tyvärr lite skadad av all alkohol. 


Det är rätt roligt ändå att Evert varit just där. Hade varit roligt att träffa honom.

Han har skrivit så många fina visor!

Här är "En solig morgon" där Grebbestad och telegrafstationen omnämns. Tyvärr en ganska dålig inspelning så man hör inte orden så bra.


Här är en annan sång som inte är så känd. En helt underbar sång av Evert Taube!!Här är en bild från Otterön. En vacker vik med sandstrand. Här låg skolan som mamma gick i, tror jag. När hon blev äldre fick hon åka till grannön Pinnö för att gå i skolan.

 

Kommer att berätta mer om Otterön i andra inlägg.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margita - 4 januari 2016 20:30

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"  

Av Margita - 20 december 2015 18:05

Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke.   Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...

Av Margita - 18 december 2015 21:13

En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt.   Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med!      Jag säger till när det...

Av Margita - 15 december 2015 18:10


Hittade en video på Youtube och blev lite nostalgisk. Har du gjort såna här? Görs de överhuvudtaget idag?    När jag var barn gjorde vi alltid såna här fina hjärtan till jul, både i skolan och hemma. När mina barn var små gjordes de också, ...

Av Margita - 14 december 2015 09:45


Min blogg heter ju Sammelsurium just för att jag skriver om allt möjligt, lite som jag själv är. Det mesta intresserar mig men självklart är jag mer intresserad av vissa områden.   Ett sånt område är det här med miljön. Det började redan i ungd...

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!


Hej och kul att du tittar in!
Här kommer du att få träffa mina sibiriska katter och mig.
Vi kommer att prata om det mesta, så välkommen in!

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG STUND I BLOGGEN!  

SAMARBETE MED MIG

Kontakta mig på mejl:

margita.andersson@gmail.com

TRANSLATE MY BLOG

Jag finns på PINTEREST

INSTAGRAM

@measenga

Hitta recept

hittarecept.se

BLOGGERFY

Här är jag listad

BLOGVERTISER

Bloggportalen

BRA MORGONÖVNING!

 

KATEGORIER

Live Traffic

TÄNKVÄRT!

IAKTTAG, LYSSNA, TIG.

DÖM SÄLLAN.

FRÅGA MYCKET.

 

August von Platen

SÅ SANT SÅ......

   

EN TANKE

 

TILL MINNE

Kalle, vår undulat

1988 - 2002

  

PARNINGSTABELL

SIBIRISK KATT - STUDIE

 

SIBIRISK RASSTANDARD ENL. OLIKA FÖRBUND

Sök i bloggen

För ett år sen

GAMMALDAGS BILDER!

 

BLOGGAR JAG BESÖKER

KATTLÄNKAR

SCRAPBOOKING

MINDFULNESS/panikångest

Andra intressanta länkar

Länkar

Blogtoplist

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se